Onderstaand vind je een selectie van titels, van recente maar ook van eerdere datum. Deze boeken inspireren mij in mijn werk als coach en procesbegeleider van leerprocessen over leiderschap, de onderstroom en vitaliteit van mensen, teams en organisaties.
Het overzicht wordt geregeld aangevuld met nieuwe titels.
LITERATUUR
Argyris, Overcoming organizational defences
Verdedigingsmechanismen in organisaties kunnen het behalen van gewenste resultaten behoorlijk in de weg staan. Argyris beschrijft helder en treffend hoe we als mensen vaak zelf degenen zijn die, door onze defensieve reflexen op verandering, vasthouden aan oude gewoontes. Hij reikt ook ‘manieren’ aan om een lerend organisatieklimaat te creëren.
Edmondson, De onbevreesde organisatie
Eén van de belangrijkste taken van leiders is het vergroten van de psychologische veiligheid in de organisatie. Edmondson toont aan, met veel casussen uit de praktijk en wetenschappelijke onderbouwing, dat een organisatie pas tot werkelijke vooruitgang komt als medewerkers zich vrij voelen om hun plannen en ideeën te bespreken en ook hun bedenkingen durven te uiten.
Frederiksson, De elf samenzweerders
Een team kan uitzonderlijk presteren, maar ook uitzonderlijk ‘de bietenbrug opgaan’. In ‘De elf samenzweerders’ worden de (on)bewuste groepsprocessen in een fictief maar realistisch team beschreven. Het gaat over groepsdruk, in- en uitsluiting, schuldgevoel en het opgeven van persoonlijke waarden. Frederiksson beschrijft hoe defensief gedrag ongewild en onbedoeld kan leiden tot een destructieve crisis.
Hellinger, De kunst van het helpen
Bert Hellinger, een Duitse psychotherapeut en grondlegger van het systemische werken met opstellingen, heeft ruim 90 boeken geschreven. ‘De kunst van het helpen’ (2003) gaat over de diepe menselijke behoefte om een ander te helpen. Hellinger gaat, vanuit de systemisch-fenomenologische benadering, uitvoerig in op de innerlijke processen van de professionele helper, op de vijf principes van helpen en de valkuilen die we als helper tegen kunnen komen.
Hjort en Veenbaas, De tekens verstaan
Dit boek gaat over de kracht en de betekenis van verbindend leiderschap. Over hoe je binnen de dynamiek van een organisatie zo kunt leiding kunt geven dat dit verbonden is met jezelf en dienend is aan het geheel. Systemische principes als plek, ordening en het insluiten van polariteiten vormen de basis van een gezond en vitaal werkklimaat.
Kohlrieser, Laat je niet gijzelen
'Mensen zijn niet bang voor verandering, ze zijn bang voor de pijn van verandering.' - George Kohlrieser. Leiders die het beste in mensen naar boven willen halen, zorgen voor werkelijke verbinding met zichzelf en anderen. Kohlrieser laat zien hoe leiders ingrijpende transities kunnen vormgeven door de gijzeling (van pijnlijke ervaringen) te doorbreken, waarin zij en hun organisaties zich bevinden.
Weick, The Social Psychology of Organizing
Een oudje (1979!), maar zeer lezenswaardig. Weick beschrijft hoe organisaties bestaan bij de gratie van de mensen door wie zij gevormd worden. Organiseren wordt beschreven als een ‘iterative, ongoing, messy process of trial and error’, gericht op het reduceren van dubbelzinnigheden en het creëren van gezamenlijke betekenisverlening.
Weisfelt, Nestgeuren
De band die we met onze ouders hebben is ‘onverbreekbaar’. Weisfelt beschrijft hoe deze band een grote rol blijft spelen in de manier waarop wij ons gedragen en de wereld tegemoet treden. Hoe je als kind contact hebt leren maken, relaties bent aangegaan, je identiteit hebt gezocht en je autonomie hebt ontwikkeld, is van invloed op de persoon en professional die je nu bent.